Nabestaanden & Rouwverwerking

Een uitvaart in de lijn van de overledene draagt bij aan de verwerking van het verlies. In een zeer korte tijd moet een uitvaart geregeld worden, ondanks het verdriet van het verlies van een dierbare. Het besef dat een dierbare er niet meer is komt vaak pas na de plechtigheid. Een periode van rouw volgt waarbij je langzaam het overlijden gaat accepteren. Rouwverwerking is voor iedereen verschillend. Er is geen standaardtijd wanneer je het verlies een plek hebt gegeven. Het is afhankelijk van wie je bent, wat je band is met de overledene, hoe plotseling het overlijden was en hoe je omgaat met verlies. Je hoeft het rouwproces niet alleen te doorlopen, ik begeleid je om je gevoelens te verwerken en weer een blik op de wereld te krijgen zonder je dierbare. Om weer licht te schenken aan je eigen leven.

Rouwverwerking is heel persoonlijk. De volgende issues kunnen spelen bij de verwerking van het verlies:

Praktisch
Bij een overlijden dienen er zaken administratief afgehandeld te worden, zoals verzekeringen, abonnementen, uitkeringen, belastingdienst, bankzaken. Hoe regel ik dit het beste? De afwikkeling van de erfenis kan soepel verlopen maar ook spanningen bij de nabestaanden opleveringen. Hoe wikkelen we het vlot af? Wanneer ruim ik de kleding en andere persoonlijke spullen van de overledene op? Waar gaat het naar toe? Wat wil ik bewaren? Hoe pak ik dit aan?
Emotioneel
Heb ik wel goed afscheid genomen?
Ik ervaar dagelijks nog zoveel verdriet om dingen die ik niet gezegd heb.
Ik voel zo veel verdriet om de dingen die we niet meer samen kunnen doen, of samen kunnen beleven.
Hoe kijk ik terug op de ceremonie van de begrafenis / crematie.
Ik moet steeds meer loslaten; stukjes van mijn eigen lichaam.
Ik zou zo graag met mijn kinderen nog wel eens willen praten over…
De familieverhoudingen zijn door het wegvallen van de overledene veranderd. Hoe ga ik hiermee om?
Rouwverwerking
Bewustwording van een rouwproces maakt uiteindelijke acceptatie van het verlies eenvoudiger. Na de eerste schok komt het besef dat de dierbare er niet meer is. Je voelt pijn en verdriet en je gedachten zullen veelvuldig afdwalen naar de dierbare. Mogelijk heb je allerhande vragen. Feitelijke vragen, levensbeschouwelijke vragen of praktische vragen. Misschien ben je boos. Je volledig richten op andere zaken en het wegstoppen van je gevoelens is een natuurlijke afleidingsmanoeuvre, anders gezegd vluchten. Uiteindelijk komt de aanvaarding en het besef dat het gewone leven verder gaat. De methodes die ik hanteer om betekenis te geven aan het verlies en het verwerking stem ik af op jouw persoonlijkheid.

Afscheidbegeleider Meeuwes Muskee
Met liefde en zorg voor de mens


Met liefde en zorg voor de mens

Meeuwes Muskee
Bruningweg 23
6827 BM Arnhem

 06 5180 6855
 info@afscheidbegeleiding.nl
 facebook.com/afscheidbegeleiding.nl

Wanneer je me echt nodig hebt, ben ik er voor je.
Ik ben 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen in de week.

© Meeuwes Muskee 2017 | Webdesign by Maatwerk24 | Teksten: Qordaat Communicatie