Aandacht en steun bij ongeneeslijke ziekte

W anneer je te horen krijgt, dat je een ongeneeslijke ziekte hebt en gaat sterven, staat jouw wereld even stil. Terwijl het leven om je heen gewoon verder gaat, heb jij te dealen met jouw nieuwe werkelijkheid. Dat is een uitdaging; wellicht de grootste in je leven. In de eerste periode krijg je veel aandacht en steun van je omgeving. Duurt het ziekteproces langer, dan neemt die betrokkenheid geleidelijk af. In onze snelle maatschappij is gezond zijn namelijk essentieel. Jouw ziek zijn schuift daarom voor de omgeving langzaam naar de achtergrond. Voor jou daarentegen is het elke dag werkelijkheid en ik wil jou daarin bijstaan op een manier die jou past.

Afscheid van het leven
Om afscheid te nemen van het leven gaan we herinneringen een waardige plek geven. Daarnaast zijn er mogelijkheden om je dierbaren ook in de toekomst een blijk van liefde te geven. Als het einde nadert, kan het tot slot rust geven om je wensen over je uitvaart te verwoorden. Ik help je bij al deze zaken. Een aantal mogelijkheden schets ik hieronder. Heb je andere wensen dan geven we daar samen invulling aan.
Vriendschapsmaaltijd
Een lunch of diner met al je dierbaren in een geliefd restaurant of intiem bij je thuis. Samen koken of de kok bereidt favoriete gerechten. Een moment om herinneringen op te halen en te genieten.
Brieven ter bemoediging
Samen schrijven we een aantal brieven aan dierbaren die ik na je overlijden op het door jou gewenste tijdstip verstuur.
Social mediatestament
Gebruik je social media zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram of andere kanalen dan is het de vraag wat je na je overlijden met deze digitale voetafdruk wil. In een social mediatestament bepalen we per social mediakanaal wat er na je overlijden mee gebeurt.
Het afscheid voorbereiden
Een uitvaartceremonie in de stijl van jouw leven en persoonlijkheid draagt bij aan het verwerkingsproces van de nabestaanden. Door alvast na te denken over je uitvaart en je wensen op papier te zetten, ontlast je nabestaanden bij het regelwerk van de plechtigheid. Bovendien zijn ze gerustgesteld dat de uitvaart naar jouw ideeën en wensen georganiseerd is. Als levensbegeleider kan ik de uitvaart en de ceremonie, naast de uitvaartondernemer, begeleiden. Je bent verzekerd dat jouw afscheid geheel volgens jouw wens verloopt.
Reis door je leven
Mooie herinneringen koester je, daar horen memorabele plekken bij. Samen brengen we een bezoek aan deze gedenkwaardige locaties, zoals je geboorteplek, de lagere school, je stamkroeg of je eerste huis. We nemen de tijd die jij nodig hebt voor deze reis door je leven.
Samenstellen levenskoffer
Je bent voor altijd partner, moeder, vader, zus, broer, kind, opa, oma, vriend of vriendin. Ook na je overlijden. Je blijft onderdeel van het systeem. We stellen een koffer samen met persoonlijke spullen elk voorzien van een brief. Op gedenkwaardige momenten krijgt een familielid (of dierbare) een item uit de koffer. Denk daarbij aan de geboorte van het eerste (klein)kind, een jubileumverjaardag, een bruiloft of een bepaald aantal jaar na je overlijden. Voor het familielid ben je op dat belangrijke moment toch heel dichtbij. Je laat hiermee het systeem voortbestaan.
Christelijk bewustzijn
Het geloof of levensovertuiging speelt in ieders leven een andere rol. Misschien ben je christelijk opgevoed, maar nooit naar de kerk geweest. Of bezoek je voornamelijk op feest- en hoogtijdagen een kerkdienst. Bijbelteksten, gedichten of het luisteren naar een preek kunnen verlichting bieden. Al naar gelang je behoefte geef ik hieraan invulling. Voor  de uitvoering van de traditionele christelijke rituelen schakel ik een geestelijke in. Bij een bezoek aan de kerk vergezel ik je.
Levensverhaal optekenen
Foto’s, films, een levensverhaal of een dagboek geven nabestaanden kracht. Het wekt mooie herinneringen op. Nabestaanden kunnen dergelijke documenten ter hand nemen wanneer ze er behoefte aan hebben. Door het opschrijven of filmen van je levensverhaal laat je een waardevol document achter. De herinneringen blijven levend. Bovendien kan het fungeren als informatiebron voor de afscheidsceremonie. Ik help je bij het schrijven dan wel filmen van je levensverhaal en het uitzoeken van bijbehorend beeldmateriaal.
Contact “werk” en “school”
Goed contact onderhouden met werkgever en of de school van kinderen kan soms best lastig zijn. Het kan erg pijnlijk zijn om bijvoorbeeld een laptop te moeten inleveren. Gaat de werkgever al dan niet spreken op de plechtigheid. Hoe gaan we vorm geven aan het persoonlijk contact met de werkgever. Voor uw kinderen en of kleinkinderen is het vaak heel fijn dat zij op hun eigen manier vorm mogen geven aan hun emoties. Zowel tijdens de dagen van overlijden en uitvaart als op de dag van de uitvaart zelf. Ook daarin zijn de contacten met de school van essentieel belang.

Afscheidbegeleider Meeuwes Muskee
Met liefde en zorg voor de mens


Met liefde en zorg voor de mens

Meeuwes Muskee
Bruningweg 23
6827 BM Arnhem

 06 5180 6855
 info@afscheidbegeleiding.nl
 facebook.com/afscheidbegeleiding.nl

Wanneer je me echt nodig hebt, ben ik er voor je.
Ik ben 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen in de week.

© Meeuwes Muskee 2017 | Webdesign by Maatwerk24 | Teksten: Qordaat Communicatie